Quan perdem eixe sext sentit?


Quan perdem eixe sext sentit?
Yeh Shien. La Cenicienta china
El Redoble Teatre (València)

Els xiquets, en especial els molt menuts, són un públic tan agraït com difícil. Amb ben poc que els dones responen. En ells estan absents els prejudicis que adquirim amb els anys, i manquen de les mosses al revòlver de, per exemple, aquest junta lletres. Mantenen la mirada neta, l’esperit pur, del que tot  ho té per descobrir.

Així i tot, fa falta una mica més que esforç i una cuidada posada en escena per aconseguir encisar-los. És tan innegable el primer punt a aquesta professional. I malgrat disposar pel seu espectacle d’una il·luminació elegant, una música tan pausada com escaient, i una escenografia i titelles, d’aparença més noble que la humilitat dels seus materials feien preveure, a algun lloc hi ha un intangible que no deixa arrodonir la proposta. I és que tan sols, als moments més participatius de l’espectacle - el joc amb el drac, els dubtes d’alguns personatges demanant consell als xavals - s’ha vist una veritable comunió entre artista i públic.Aquesta versió xinesa de “La Ventafocs” – l’original segons ens assabentem a un moment de la proposta – necessitava per arrancar a un públic tan menut, menys paraula i més màgia. I és que és ben difícil que xiquets de poc més de tres anys, segueixquen amb interès una narració, en tot moment correcta però de to massa monocord. Fa falta més agitació a moments puntuals – equilibrada, és clar, perquè la cosa se’n pot anar de mare amb rapidesa – i referents més propers als que agafar-se que la dicció pija de la germanastra, o la maldat d’una madrastra que no acaba de mostrar-se carismàtica, ni tan sols al moment més cruel de la proposta. Moment que acaba convertint-se, per efecte de la música i la plàstica de les ombres xineses, en un dels més poètics.


De camí a casa, una qüestió em balla pel cap. Escoltar la contundència i seguretat amb que tota la platea, a un moment puntual de l’espectacle, li cridava a la madrastra “Ets molt mala!” em porta, davant els esdeveniments que diàriament estem vivint, a preguntar-me a quin punt de la vida deixem perdre eixa recomanable intuïció. 

Jordi Peidro

Teatre Principal Alcoi

Totes les entrades dels espectacles del Teatre Principal poden adquirir-se a les oficines del teatre de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 18 h i dos hores abans de la representació en la taquilla del teatre.

Cap comentari: