Quan perdem eixe sext sentit?


Quan perdem eixe sext sentit?
Yeh Shien. La Cenicienta china
El Redoble Teatre (València)

Els xiquets, en especial els molt menuts, sĂłn un pĂşblic tan agraĂŻt com difĂ­cil. Amb ben poc que els dones responen. En ells estan absents els prejudicis que adquirim amb els anys, i manquen de les mosses al revòlver de, per exemple, aquest junta lletres. Mantenen la mirada neta, l’esperit pur, del que tot  ho tĂ© per descobrir.

AixĂ­ i tot, fa falta una mica mĂ©s que esforç i una cuidada posada en escena per aconseguir encisar-los. És tan innegable el primer punt a aquesta professional. I malgrat disposar pel seu espectacle d’una il·luminaciĂł elegant, una mĂşsica tan pausada com escaient, i una escenografia i titelles, d’aparença mĂ©s noble que la humilitat dels seus materials feien preveure, a algun lloc hi ha un intangible que no deixa arrodonir la proposta. I Ă©s que tan sols, als moments mĂ©s participatius de l’espectacle - el joc amb el drac, els dubtes d’alguns personatges demanant consell als xavals - s’ha vist una veritable comuniĂł entre artista i pĂşblic.



Aquesta versiĂł xinesa de “La Ventafocs” – l’original segons ens assabentem a un moment de la proposta – necessitava per arrancar a un pĂşblic tan menut, menys paraula i mĂ©s mĂ gia. I Ă©s que Ă©s ben difĂ­cil que xiquets de poc mĂ©s de tres anys, segueixquen amb interès una narraciĂł, en tot moment correcta però de to massa monocord. Fa falta mĂ©s agitaciĂł a moments puntuals – equilibrada, Ă©s clar, perquè la cosa se’n pot anar de mare amb rapidesa – i referents mĂ©s propers als que agafar-se que la dicciĂł pija de la germanastra, o la maldat d’una madrastra que no acaba de mostrar-se carismĂ tica, ni tan sols al moment mĂ©s cruel de la proposta. Moment que acaba convertint-se, per efecte de la mĂşsica i la plĂ stica de les ombres xineses, en un dels mĂ©s poètics.


De camĂ­ a casa, una qĂĽestiĂł em balla pel cap. Escoltar la contundència i seguretat amb que tota la platea, a un moment puntual de l’espectacle, li cridava a la madrastra “Ets molt mala!” em porta, davant els esdeveniments que diĂ riament estem vivint, a preguntar-me a quin punt de la vida deixem perdre eixa recomanable intuĂŻciĂł. 

Jordi Peidro

Unknown

Totes les entrades dels espectacles del Teatre Principal poden adquirir-se a les oficines del teatre de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 18 h i dos hores abans de la representaciĂł en la taquilla del teatre.

Cap comentari: