No disparen pas al pianista.

No disparen pas al pianista.
La veritable història dels tres porquets
Xip Xap Teatre (Catalunya)

Els espectacles de titelles necessiten d’aquestes per volar. A la proposta que hui hem gaudit, i que ha anat de menys a més rallant a bona alçada malgrat el fallit final, li ha costat, més del compte, connectar amb un públic molt menut. I és que l’actual tendència dels titellaires de coprotagonitzar  els espectacles, no és una mala solució per actualitzar el gènere, però sembla del tot imprescindible la presència dels titelles – què poc es costa encisar als xiquets – per endinsar-nos dintre de la funció.



Versió quasi literal de la clàssica faula – el canvi més significatiu és que el porquet feiner és una porqueta, missatge feminista? –, l’obra es beneficia dels afegits musicals que queden prou per damunt de la lliçó - una mica clavada amb calçador - de vocabulari anglès. I és que la presència del músic, que d’inici sembla una mica desaprofitat, s’acaba ensenyorint de l’escena fins – als moment àlgids de l’aparició del llop – agafar funció dramàtica pròpia d’un pianista de cinema mut. Aquest, màxim responsable del crescendo que acompanya al conegut “bufaré, bufaré i la casa enderrocaré” del llop, no pot fer massa amb la caiguda de la fera al calder que, mereixent ser l’espectacular clímax per tancar la proposta, acaba convertint-se en una baixada d’adrenalina.

Així i tot, s’ha de reconèixer l’ofici de la companyia utilitzant recursos que, al teatre de titelles per xiquets, mai fallen. Tant el terror provocat pel llop al seu passeig pel pati de butaques, com la recerca que d’aquest fa el porquet, amb l’ajuda espontània del públic, tenen la resposta prevista sense a penes forçar-la.


Per tancar, un dubte balla pel meu cap. Si es té un decorat molt bonic amb un espectacular desplegament físic – ja sabíem del que “Xip Xap” eren capaços pel seu teatre de carrer “Rum-Rum... Trasto Karts” -, no sembla una mica desaprofitat utilitzar-lo, tan sols i amb timidesa, als segons finals de la funció?          

Jordi Peidro

Unknown

Totes les entrades dels espectacles del Teatre Principal poden adquirir-se a les oficines del teatre de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 18 h i dos hores abans de la representació en la taquilla del teatre.

Cap comentari: