II Cicle ‘Arròs i Titelles’ Companyia Artics Produccions

Els personatges animats de Josep Enric Grau

Ximo Llorens

Quin tresor guarda Titellet dintre el seu cofret Treballet que arrosega tirant d’un carret molt xicotet el ratolí Marcel·lí? Un tresor que no són joies, ni monedes d’or ni de plata, ni pedres precioses, ni perles… el que guarda, Titellet, és un tresor de lletres, números, pinzells i notes musicals. I eixe és el seu tresor secret. Perquè li permet contar, comptar, cantar i pintar…
L’estil de Josep Enric Grau té un important contingut didàctic, i a Alcoi ja es coneix algun treball anterior d’ell presentat a la passada Mostra de Teatre. Amb una personalíssima manera de fer, i amb un escenari que presenta diferents elements ben coloristes amb els quals anirà desenvolupant el seu conte, Grau capta l’atenció dels més menuts amb una possada en escena ocupada només per ell mateix i els seus personatges inventats. Personatges animats, ens diuen que s’anomena este particular tipus de teatre infantil per a xiquets des dels 3 als 7 anys, que van passar pel Teatre Principal en dos sessions matinals.
Josep Enric Grau és l’autor de l’espectacle en tota la seua dimensió. Fa els textos i la música, l’escenografia, il·luminació i l’atrezzo, també el disseny del vestuari, i és l’intèrpret i el director del muntatge. És una artista multidisciplinar, creador de la ‘Poegrafia’, armonitzant diversos llenguatges artístics: la fotografia, l’escultura, la pintura, la poesia, la interpretació musical, la interpretació corporal, la interpretació vocal. ‘Titellet’ es va estrenar en maig de l’any passat al Centre Teatral Escalante, i presenta, a més del divertiment que és en sí mateix l’espectacle, una sèrie d’objectius pedagògics que no convé passar per alt: el foment de l’interès pels llenguatges i per la comunicació, ajudar a entendre, llegir i produir missatges, afavorir la comunicació a travès dels llenguatges treballant els llenguatges justament com a comunicació, i no només com una forma d’expressió, i desenvolupar les relacions personals i els seus valors des de l’amistat. Grau afirma que la didàctica està implícita en l’espectacle a través de la dramatització utilitzant les habilitats dels diversos llenguatges a l’entorn dels elements de l’escenografia que permeten la seua connexió. Així, l’espectacle ‘Titellet’ fa un repàs encisador als llenguatges, als números, les lletres, les parts del cos, la neteja personal, l’espai: dins i fora, dalt i baix, lluny i prop, les distàncies, els colors, les formes amb el gest i el cos, els tamanys, les textures i els materials.
És, al cap i a la fi, un espectacle de factura personalíssima on Grau ens mostra a tots, i als més menuts principalment, el fruit de la seua faena investigadora i creadora des de l’any 1987, fins què en 2004 va crear la companyia Artics Produccions.
Una tercera entrega del Cicle ‘Arròs i Titelles’ de concepció i realització ben diferent del que hem vist fins ara, i que evidència el bon moment creatiu que travessa el teatre adreçat als xiquets.


Unknown

Totes les entrades dels espectacles del Teatre Principal poden adquirir-se a les oficines del teatre de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 18 h i dos hores abans de la representació en la taquilla del teatre.

Cap comentari: